Manifest diada 2020

DIADA DE MALLORCA 2020

Manifest del Bloc d’Unitat Popular

Des del Bloc d’Unitat Popular som aquí un any més per celebrar la Diada Nacional de Mallorca. Malauradament, enguany no s’ha pogut commemorar amb la tradicional manifestació i acte del 30 de desembre, que s’han convertit en fites destacades del calendari del moviment sobiranista d’esquerres de de la nostra illa. Però tot i la pandèmia, hem trobat la manera de fer sentir la nostra veu: l passat diumenge, amb la cadena humana unitària per l’autodeterminació. Ahir, de la mà del jovent que sortí al carrer a la manifestació d’Arran. I ho tornam a fer avui aquí. Fem sentir la veu d’un poble que vol una Mallorca sobirana!

Enguany, la Covid-19 ha demostrat que el règim del 78, fins i tot quan està dirigit per un govern que se’ns vol vendre com el més progressista de la falsa democràcia espanyola, està totalment al servei de les elits econòmiques. Malgrat les seves promeses, no s’han revertit les retallades que portem anys acumulant als serveis públics. Sanitat, educació i serveis socials, es veuen ara desbordats per la manca de recursos. El progressisme liberal espanyol tampoc ha garantit el dret a l’habitatge: malgrat ens vulguin fer creure el contrari, ha sigut només l’acció directa de les classes populars mallorquines i l’organització en plataformes contra els desnonaments el que ha evitat que encara més famílies es quedessin sense llar. Cada vegada que la Policia Nacional espanyola volia deixar una família al carrer, ens hem plantat davant les seves porres. Perquè construir una Mallorcanació sobirana també vol dir que ningú es quedi sense una necessitat bàsica coberta.

Tenim un Govern autonòmic completament submís als interessos de l’Estat i als del lobby turístic. Un “pacte progressista” liderat pel mateix PSOE que governa a Madrid. Sabem que mai no mossegaran la mà que els dona engrunes.  El Govern Balear no ha tengut en cap moment el valor ni la intenció de plantejar una alternativa al monocultiu turístic. Aquest model econòmic fa anys que no fa més que precaritzar a la classe treballadora mallorquina amb salaris indignes i jornades laborals infernals, a més de destruir el nostre territori i esgotar els pocs recursos naturals amb què ens abastam. Així ho han denunciat continuadament els Moviments Socials. Ara, amb una economia tocada de mort per la pandèmia i els mercats, aquest Govern continua sense plantejar-se que potser fan falta alternatives. Quants estius de crisi han de passar, senyora Armengol? Quantes vegades s’ha de posar en perill a les mallorquines i mallorquins amb proves pilot? Fins a on deixarem degradar-se la producció local, abans d’apostar d’una vegada per l’impuls d’indústries basades en la sostenibilitat i la justícia social? Fins quan aquestes polítiques al servei d’uns pocs hotelers i empresaris i no del conjunt de la societat mallorquina?

Volem una Mallorca sobirana perquè aquesta crisi la paguin Iberostar, Melià i AirBnB! Que paguin les grans fortunes i els grans tenidors! Volem una Mallorca sobirana que aposti per la transició energètica, la producció local i la mobilitat sostenible! I cada vegada resulta més evident que ni Espanya ni els seus representants a ca nostra tenen cap intenció de portar-nos per aquest camí!

En aquest context, com sempre, les desigualtats s’accentuen en col·lectius com les dones, la comunitat lgtbi+ i les persones migrades. Col·lectius, que sofreixen de forma especialment marcada les retallades i la manca de solucions, també sota aquests governs suposadament progressistes. Les dones i persones lgtbi+ obligades, en molts casos, a estar tancades amb els seus agressors durant el confinament, i les persones migrades sense poder accedir als serveis socials més fonamentals. El perill que suposen un masclisme i un racisme crescuts per l’auge del feixisme i l’extrema dreta és molt real. Més encara, si pensam en la impunitat que els garanteix la justicia espanyola. És necessari un Moviment Popular fort que faci front a aquests reptes, però també és imprescindible que hi hagi unes administracions públiques treballant i fent polítiques en la mateixa línia. La justícia i les institucions espanyoles han demostrat massa vegades que estan  del costat del patriarcat, del racisme i de la norma que exclou i condemna, i per això sabem que el nostre camí és la ruptura total amb el Règim del 78.

Volem una Mallorca sobirana perquè cap agressió quedi sense resposta! Ni el masclisme, ni el racisme ni el feixisme son benvinguts a Mallorca! Perquè no hi ha sobirania sense igualtat entre tots els membres de la societat! 

L’estat espanyol i el seu entramat judicial posa al punt de mira als pobles que, com el nostre, lluiten pel seu futur. Avui, com cada dia, volem recordar a les preses i exiliades polítiques catalanes. En particular, tenim present al nostre estimat Valtònyc, que ja duu més de dos anys exiliat a Bèlgica. Tampoc podem oblidar en Dani Gallardo, condemnat fa tan sols unes setmanes per mostrar solidaritat amb el poble català i a moltes més que encara es troben immerses en processos judicials que tenen com a únic objectiu la repressió contra els pobles que s’alcen per l’autodeterminació.

Davant aquesta situació difícil i sovint esgotadora és més important que mai fer poble i reivindicar la nostra cultura i la nostra llengua davant l’ofensiva espanyolista. El català ha de ser element de cohesió de la societat mallorquina amb la resta de Països Catalans. 300 anys de dominació i d’intents d’assimilació espanyola no han pogut amb nosaltres. Per una Mallorca amb sobirania lingüística, volem poder viure a Mallorca en català! 

S’acosta el començament d’un nou any. 2021 ha de ser un any de noves passes cap a una Mallorca sobirana. Hem de seguir construint aquest espai i projecte polític al que anomenam Unitat Popular. Amb el poble, la terra, i els drets col·lectius per horitzó. Recordant sempre a les que ens han deixat pel camí. 

L’any que comença ha de ser motiu d’esperança i d’il·lusió. No podem retrocedir, ja ens hem fet massa vegades enrere. Ara ens toca avançar. Com? Com ho hem fet sempre: amb la força de la gent.

Visca Mallorca! (lliure!) Visca la Terra (lliure!)